Lain tehtävä

Aaron Fricke

Lailla on tärkeä tehtävänsä myös Uuden liiton aikana. Lain tarkoitus tosin on hyvin erilainen kuin mihin se alun perin Israelin kansalle annettiin: säädöksenä, jossa Jumala ilmoitti, kuinka hän tahtoi ihmisen elävän. Jos ihminen sitä noudattaisi, Jumala mieltyisi häneen.

Lain tehtävää Uuden liiton aikana ei ole kuvattu missään Uudessa Testamentissa niin yksityiskohtaisesti kuin Roomalaiskirjeessä, jossa Paavali kuvaa omaa raastavaa kohtaamistaan lain kanssa: "Mitä me siis sanomme? Onko laki syntiä? Ei tietenkään! Mutta syntiä en olisi tullut tuntemaan muuten kuin lain kautta. En olisi tiennyt himosta, ellei laki olisi sanonut ”älä himoitse”. Kun siis lain käsky sai minussa aiheen, se herätti minussa kaikenlaisia himoja, sillä ilman lakia synti on kuollut. Minä elin ennen ilman lakia, mutta kun lain käsky tuli, synti virkosi eloon ja minä kuolin." (Room 7:7-9 RK)

Lain alla oleva ihminen on siis henkilö, joka yrittää tehdä Jumalan tahdon. Paavalin riipivä kuvaus menee niin pitkälle, että hän toteaa: "Sillä minä tiedän, ettei minussa, nimittäin lihassani, asu mitään hyvää. Tahto minulla tosin on, mutta hyvää en pysty saamaan aikaan." (Room 7:18 RK)

Eli Paavali kuvaa,kuinka hän ei yksinkertaisesti pysty elämään Jumalan tahdon mukaan, vaikka kuinka haluaisi. Tämä kärsimys saa huipentumansa, kun Paavali lopulta huudahtaa: "Minä kurja ihminen, kuka vapauttaa minut tästä kuoleman ruumiista" (jae 24).

Jumalan armo

Mitä sitten on Jumalan Uuden liiton armo? Jeesus kuoli puolestamme ja eli täydellisen virheettömän elämän, sovitti meidät itsensä kanssa ja täytti lain.

Kun pääsemme Paavalin matkassa eteenpäin, silmämme aukeavat täysin uuteen yliluonnolliseen elämään, jossa tämä synnin ja kuoleman laki korvataan elämän ja Hengen lailla: ”Mikä laille oli mahdotonta, sen teki Jumala, koska se lihan (lue minun) vuoksi oli heikko, sen teki Jumala. Hän lähetti oman poikansa syntisen lihan hahmossa ja synnin tähden ja tuomitsi synnin lihassa, jotta lain vanhurskauden vaatimus täytettäisiin meissä, jotka emme vaella lihan vaan hengen mukaan. (Room 8:3-4Rk). Nyt Armon alla siis Jeesus itse vaikuttaa meissä tahtomisen ja tekemisen, jotta elämämme on käytännössä Jumalale kelpaavaa.

Elämä Hengessä

Meidät on siis kutsuttu vaeltamaan Hengessä, mikä tarkoittaa, että Pyhän Hengen kautta sinussa asuva Ylösnoussut Jeesus täyttää lain ja elää sinussa Jumalalle kelpaavaa elämää. Armon alla ei ole kysymys siitä, että sinä yrität taistella syntiä vastaan tai rakastaa lähimmäistäsi, joka on vaikea ja ärsyttävä. Tai yrität hymyillä takaisin, kun joku solvaa sinua. Armossa on kysymys uskosta ja yksinkertaisesta luottamuksesta Jeesukseen, joka pystyy siihen, mihin sinä et pysty.

Hengen elämä on aitoa. Se on täynnä keveyttä, rauhaa, lepoa ja voittoa. Mikä valtava etuoikeus olla osallinen Hänestä, hänen rakkaudestaan, voimastaan, kärsivällisyydestään,
ilostaan… Suurin lahja, jota ihminen voi koskaan saada on Hän, Hänen Henkensä.

Pyhän Hengen täyteys on ainut toivomme uudesta täyteläisestä, tyydyttävästä elämästä, jossa emme ole enää synnin vaan Jeesuksen orjia, täysin riippuvaisia Hänestä. Emme kykene tekemään Hänelle yhtään mitään ilman Häntä ja Hänen läsnäoloaan. Saamme nähdä päivittäisiä valtavia ihmeitä sydämissämme, kun hän voittaa synnin meissä. Hän rakastaa lähimmäistäni, Hän on kärsivällinen … Mikä voima, mikä voitto, mikä taivaallinen riemu keskellä yksinkertaista tavallista arkea. Uskomme siihen, mikä tulee ylhäältä. Aamen!