Jumalan matematiikkaa

Jyrki Alanko
Antamisen siunaus

Jumalan matematiikka on erilaista kuin meidän ihmisten. Hän vakuuttaa meille sanassaan, että antaessaan saa, mutta itsellään pidättäessä menettää senkin, mitä meillä on. Jeesus on meidän Hyvä Paimenemme, ei meiltä mitään puutu (Ps.23, Joh.10).

Jumalan huolenpidossa eläminen tarkoittaa luottamusta, yhteyttä, avoimuutta, ja nöyryyttä, mikä ilmenee siinä, että me suostumme vastaanottamaan apua elämäämme. Antamisen ja vastaanottamisen siunaus toteutuu vain siten, että olemme myös itse tarvitsevia ja vastaanottavaisia. Ylpeys, ahneus ja itsekkyys estävät siunauksen toteutumisen. Riippuvuus Jumalasta ja toisista ihmisistä tuo meille siunauksen ja menestymisen.

Annamme sitä, mitä meillä on

Hän on antanut kaiken, mitä elämään ja jumalisuuteen tarvitaan (2.Piet.1:3). Jumala on rikas antaja jokaiselle, joka huutaa Jeesusta avuksi (Room.10:12). Jeesus vielä muistuttaa, että ”lahjaksi olette saaneet, lahjaksi antakaa” (Matt.10:8).

Mitä kaikkea me olemme saaneet ja mitä voimme antaa? Ensinnäkin voimme antaa vain sitä, mitä meillä on. Toiseksi meidän tulee antaa vapaaehtoisesti, ei pakosta. Annamme ennen kaikkea itsemme ja elämämme Herralle. Hänelle, joka on elämän ja pelastuksen meille lahjoittanut. Annamme aikaamme, varojamme, osaamistamme, myötätuntoa ja välittämistä sekä anteeksiantoa lähimmäisillemme. Kun palvelemme toisiamme, me palvelemme Jumalaa.

Suunnitelmallisesti ja säännöllisesti

Kun Paavali ohjeisti Korintin uskovia antamisessa (1.Kor16.1–4) niin sieltä löydämme muutaman tärkeän periaatteen. Ensinnäkin heidän tuli toimia antamisessa suunnitelmallisesti ja säännöllisesti. Toiseksi heidän tuli varmistaa varojen turvallinen ja luotettava perille meneminen. Nämä periaatteet ohjatkoot meitäkin antamisessa.

Ollaan uskollisia ja luotettavia talouden hoitajia, kun asioimme niillä varoilla, jotka Jumala on meille uskonut. Itse suosin pankin kautta tapahtuvaa antamista. Tällöin antaminen ei jää minun muistamiseni varaan, eikä antaminen myöskään ole satunnaista vaan suunnitelmallista ja säännöllistä. Meidän on hyvä antaa oman seurakunnan kautta, koska olemme silloin mukana myös talouden hallinnossa, kun kuulumme yhdistykseen, jonka tilit ja hallinnon me itse vahvistamme. Voimme antaa turvallisin mielin.

Kiitollisena eteenpäin

Herra on pitänyt meistä hyvää huolta. Yhdessä saamme toimia niin Hattulan paikkakunnan kuin lähetystyönkin parhaaksi. Yhdessä tekeminen ja antaminen edistää osallisuutta, rakentaa luottamusta ja sosiaalista pääomaa sekä luo uusia vaikuttamisen muotoja. Siunattua antamista!