Jeesus on ylösnoussut!

Jyrki Alanko

Jeesuksen maanpäällisen elämän viimeiset päivät ja hetket olivat äärimmäisen tuskaisia. Opetuslasten toivo näytti valuvan maahan ja kaikki tuntui loppuvan aivan liian nopeasti ja täysin väärällä tavalla. Hämmentyneet, pettyneet ja alakuloiset opetuslapset eivät tienneet, mitä tästä kaikesta olisi ajateltava. Emmaukseen matkallaolevat opetuslapset sanoivat sen osuvasti: ”olimme eläneet siinä toivossa, että hän olisi se, joka lunastaa Israelin.” (Luuk.24:21)

Myös opetuslasten pelko oli aiheellinen ja perusteltu. He eivät tienneet, mitä tulisi tapahtumaan. Rooman hallintavalta oli osoittanut jälleen kerran, että he käyttävät tarvittaessa myös kuolemanrangaistusta pitäessään kuria yllä hallinnoimillaan alueilla. Olisiko seuraavaksi myös opetuslasten vuoro joutua tuomittavaksi?

Haudalle ensimmäisinä menneet naiset kokivat aivan käsittämättömän ihmeen. Jeesus ei ollut haudassa ja enkeli ilmoitti heille pääsiäisen riemullisen sanoman: ”Jeesus on ylösnoussut.” Kuolema oli vaihtunut elämään. On vaikea kuvitella,mitä kaikkea he ajattelivat näkemästään ja kokemastaan ihmeestä. Kolmannen päivän aamuna koettiin voimakkaasti tunteiden vaihtumista. Epätoivo vaihtui toivoon ja suru iloon.

Suuren ilouutisen kanssa naiset menivät tapaamaan opetuslapsia. Sanomaa ei otettu varauksettomasti vastaan ja se tuntui varmasti naisista pahalta. Emmaustien matkaajat totesivat:”nyt ovat muutamat naiset meidän joukostamme saattaneet meidät kerta kaikkiaan hämmennyksiin. He kävivät varhain aamulla haudalla, mutta eivät löytäneet hänen ruumistaan. Sieltä tultuaan he lisäksi kertoivat nähneensä näyn: enkeleitä, jotka sanoivat, että Jeesus elää”. (Luuk.24:22–23)

Jeesus ei jättänyt opetuslapsiaan epätietoisuuden valtaan, vaan opasti heidät ymmärtämään kirjoituksia. Opetuslasten silmät aukenivat ja he näkivät ja ymmärsivät, mitä todella oli tapahtunut. Kaikki oli juuri niin kuin profeetat olivat julistaneet jo kauan aiemmin. Se on varmasti ollut valtavan riemullinen ja innostava kokemus. Kleopas ja hänen ystävänsä kiiruhtavat takaisin Jerusalemiin tapaamaan toisia opetuslapsia. Yhdessä he jakoivat kokemuksiaan ja iloa. Jeesus itse saapui heidän keskelleen vahvistaen sanan, jota he julistivat toisilleen.

Meillä on tänä aikana erityisen suuria haasteita ja kysymyksiä tulevaisuuden suhteen. Miten pandemia leviää ja koska voitaisiin jälleen kokoontua yhteen? Huolta on niin omasta kuin läheistenkin terveydestä ja hyvinvoinnista. Tämän hämmentävän ja ahdistavan ajan keskellä Jeesus tahtoo lohduttaa meitä.”Älä pelkää minä olen sinun kanssasi”.Jeesus ei jätä meitä pelon valtaan, vaan hän nousi kuolleista ja elää meidän keskellämme. Hän antaa meille tulevaisuuden ja toivon. Jeesus on kuolemankin voittaja ja hänellä on kaikki valta taivaassa ja maan päällä, joten meillä ei ole mitään hätää.