"Vanhan ajan veren evankeliumi"

Voitto Mäkinen

Kun olen käynyt keskusteluja etenkin seurakuntamme vanhemman polven kanssa, he ovat esittäneet toiveen Kristus-keskeisestä julistuksesta. On yleinen ajatus siitä, että ennen kaikki oli jollainlailla väkevämpää. Olen itsekin taipuvainen ajattelemaan samalla tavoin. Tämä on vienyt minut analysoimaan sitä, mitä meiltä mahdollisesti puuttuu. Käsitykseni on se, että jokainen saarna pitäisi olla erityisesti Pyhältä Hengeltä saatu. Sananjulistajilla olisi hyvä olla kutsumus tehtäväänsä.

Mitä on julistuksemme keskiössä

Eräs ystävä sanoi, että nykyään ei kuule paljoa julistusta, joka pysyy kristinopin keskiössä. Vanhan ajan verilaulut tuntuvat siunaavan enemmän kuin uudempi musiikki. Jumala auttakoon meitä löytämään uudestaan tämän siunauksen lähteen.


Miksi palata vanhaan

Miksi sitten meidän pitäisi palata ”vanhan ajan veren evankeliumiin”? Raamatusta löytyy useita syitä siihen. Meidän täytyy uudestaan ja uudestaan kuulla Jeesuksen verestä, joka siunaa ja antaa rauhan meidän sieluillemme. Jeesuksen veri tyydyttää Jumalan vanhurskauden vaatimukset. (Room. 3:25). Jumala on asettanut Jeesuksen armoistuimeksi meille. Tässä viitataan vanhan liiton uhripalveluun. Toisessa Mooseksen kirjassa kuvattu armoistuin oli liiton arkin kansi (2.Moos.25:17). Liiton arkin sisällä olivat lain taulut ja lain vaatimus, jota emme kyenneet täyttämään. Kerran vuodessa suurena sovituspäivänä ylipappi pirskotti verta armoistuimen päälle. Tässä on ihana vertauskuva Kristuksen uhrista, joka tuo meidät Jumalan yhteyteen ja syntiemme sovitukseen.


Kristuksen veren puhdistava vaikutus

Kristuksen veri puhdistaa ihmisen omantunnon (Hebr. 9:14). Vaikka olisimme kulkeneet jo kymmeniä vuosia Jeesuksen seurassa, tarvitsemme silti tämän rohkaisun sanan. Veri riittää. Mikään muu ei riitäkään. Tämä rohkaisu tarvitaan etenkin silloin, kun kerran siirrymme ajasta ikuisuuteen. Se on turvallinen ja lohduttava sana silloinkin. Jeesuksen veri on voitokas (Ilm.12:11). Golgatan veri puhuu myös siitä, että pimeyden vallat ovat voitetut sen kautta. Tässäkin on syy miksi tämä ”vanhan ajan veren evankeliumi” täytyisi tuoda uudestaan julistuksemme keskiöön. Luultavasti onkin niin, että menneinä vuosikymmeninä hengellinen menestys on pohjautunut tähän. Jumala auttakoon meitä löytämään Hänen tiensä näissäkin asioissa.